Ce este Terapia Shockwave ?
Terapia Shockwave (ESWT), denumită și „terapia durerii”, este un tratament medical non-invaziv care utilizează unde de șoc - ultrasunete cu intensitate mare - pentru a remedia diferite afecțiuni musculo-scheletice și pentru a accelera procesul de vindecare. Terapia implică transmiterea de unde de mare energie în zona afectată a corpului, printr-un dispozitiv portabil.
ESWT acționează în zona afectată prin stimularea fluxului de sânge, ceea ce duce la regenerarea țesuturilor și la formarea de noi vase sanguine. De asemenea, declanșează un răspuns inflamator, care poate fi benefic pentru afecțiunile cronice care nu au o reacție pozitivă la alte tratamente. În plus, undele de șoc pot stimula descompunerea țesutului cicatricial, ajutând la atenuarea durerii și la îmbunătățirea mobilității. Această terapie este utilizată, în mod obișnuit, pentru a trata diferite afecțiuni musculo-scheletice, cum ar fi fasciita plantară, tendinopatia Ahileana, sindromul cotului jucătorului de tenis, sindromul cotului jucătorului de golf, leziunile de coafă rotatorie și tendinita calcificată.
ESWT poate fi benefică și pentru anumite fracturi osoase și leziuni care nu se vindecă așa cum ar fi normal (întârzieri în consolidare sau pseudartroză).
Cum funcționează Terapia Shockwave ?
În timpul unei sesiuni de terapie cu unde de șoc, de obicei, trebuie urmați mai mulți pași. În primul rând, un medic specialist ortoped va stabili dacă terapia este potrivită pentru pacient. În acest sens, se obțin informații legate de istoricul medical, se efectuează un examen fizic și, dacă este nevoie, se fac diverse analize. În timpul terapiei propriu-zise, pacientul este așezat într-o poziție confortabilă, care să permită accesul facil la zona ce urmează să fie tratată. Undele de șoc sunt transmise prin piele cu ajutorul unui gel care se aplică la nivel local, în timp ce un dispozitiv portabil emite impulsuri controlate care vor ajunge la țesuturile subiacente. Pacientul poate să resimtă o ușoară senzație de disconfort sau durere, a cărei intensitate variază în funcție de toleranță, precum și de sensibilitatea zonei tratate. Intensitatea undelor de șoc se poate regla pentru a asigura un tratament eficient și cât mai puțin dureros. Durata unei ședințe de terapie este, de obicei scurtă, aproximativ 10-15 minute. Numărul de sesiuni necesare va depinde de afecțiunea specifică tratată, de severitatea acesteia și de răspunsul pacientului la terapie.
Avantajele terapiei Shockwave ?
Chiar dacă terapia Shockwave nu este o noutate, ci a fost inventată în urmă cu mai mult de jumătate de secol, aplicațiile acesteia continuă să fie dezvoltate. De asemenea, beneficiile tratamentului sunt numeroase și includ: metodă nechirurgicală, care permite pacientului să efectueze activitățile obișnuite, fără a fi nevoie de recuperare după sesiunea de terapie; posibilitatea de a-l combina cu un program de kinetoterapie pentru a facilita întoarcerea mai rapidă la activitățile de zi cu zi (sport/muncă); ideal pentru sportivii care nu doresc o intervenție chirurgicală pentru dureri cronice sau leziuni; variantă mai puțin costisitoare în comparație cu intervențiile chirurgicale; promovează vindecarea chiar și în cazuri dificile; favorizează regenerarea țesuturilor moi. Ce afecțiuni se pot trata prin intermediul terapiei Shockwave