CENTRU MEDICAL DE RECUPERARE ȘI FIZIO KINETOTERAPIE DR. LIANA PURGHEL SRL

Adresa:

Str. Băilor Nr.77, Jibou, jud. Sălaj

Auriculoterapia este o ramura a medicinei traditionale chineze care consta in  introducerea unor ace foarte subtiri  în punctele biologic active (puncte de  acupunctura) ale urechii.

Baza metodei de auriculoterapie este faptul că, pe pielea urechii sunt mai mult de 200 de puncte biologic active.Fiecare dintre ele răspunde pentru funcţia unui anumit organ sau sistem de organe ale corpului uman.

Conform acestei concepții a medicinei tradiționale chineze, corpul omenesc este străbătut de energie vitală care circulă printr-o serie de meridiane energetice, meridiane care formează scheletul energetic. Aceasta energie înconjoară fiecare celula a corpului. Boala și durerea care ne încearcă adesea sunt privite ca semne de dezechilibru energetic, ce poate fi corectat cu ajutorul acupuncturii.

Auriculoterapia este o forma de tratament in care puncte situate pe ureche, sensibile la presiune si masurabile electric, pot fi folosite pentru diagnosticul si tratamentul diferitelor boli cu ajutorul unei stimulari mecanice prin intermediul acului.

In mod obisnuit, punctele auriculare nu sunt dureroase si nu prezinta proprietati electrice particulare. Punctele devin active numai in situatia in care organul de corelatie este afectat. Criteriile de activitate sunt: durerea punctului la presiune, rezistenta electrica scazuta, inregistrarea raspunsului reflex auriculocardiac sau a semnului vegetativ vascular.

Selectarea punctelor poate fi facuta dupa mai multe reguli: selectie in raport cu zona afectata, selectarea punctelor in functie de teoria meridianelor, selectarea punctelor in raport cu diagnosticul occidental.

Acele cele mai potrivite sunt acele mici, care vor fi introduse oblic sau perpendicular in raport cu punctul stimulat. Profunzimea inteparii este mica, de 1-2,5 mm. Acele se lasa pe loc 15-30 de minute sau chiar mai mult (1-2 ore) in unele circumstante cum ar fi afectiuni inflamatorii acute, dureri severe, etc. cand perioada de lasare a acelor pe loc este mai mare de 20 de minute, ele vor fi manipulate prin rotire usoara la fiecare 30 de minute.

Acele semipermanente (de tip pioneza, ASP) sunt introduse in punct, acoperite cu o rondela de leucoplast si lasate pe loc cateva zile. Este o metoda indispensabila in tratamentul tulburarilor cronice precum obezitatea, alcoolismul, fumatul, hipertensiunea, etc.

Numarul punctelor stimulate intr-o sedinta variaza intre 1 si 5. Un numar mai mare de puncte nu poate creste calitatea raspunsului.

Stimularea punctelor auriculare se mai poate face folosind metode moderne cum ar fi electroterapia si laserterapia. Aceste metode terapeutice sunt blande si nu necesita inteparea urechii.