CENTRU MEDICAL DE RECUPERARE ȘI FIZIO KINETOTERAPIE DR. LIANA PURGHEL SRL

Adresa:

Str. Băilor Nr.77, Jibou, jud. Sălaj

Ce este terapia cu ventuze?

Ideea de bază care se află în spatele terapiei cu ventuze este de.a plasa cupe de plastic sau cupe de silicon pe pielea pacientului pentru a crea un vid, astfel încât sângele este atras la suprafața pielii în anumite părți ale corpului care au nevoie de vindecare. Chinezii practicieni tradiționali discută diferite zone, sau meridiane, ale corpului care sunt folosite pentru a transfera energia. Ei cred că fiecare organism are douăsprezece meridiane diferite și tratamentul poate fi aplicat fiecărui meridian pentru o multitudine de motive.

Ca toate celelalte terapii și practici tradiționale chinezești, scopul principal este de.a ajuta fluxul energetic Qi.să fie deblocat și să poată circula liber prin corp, pentru a asigura buna sa funcționare și starea de sănătate. Apariția unor blocaje energetice s-ar traduce prin apariția bolii, spun cei care promovează această terapie.

Cum funcționează terapia cu ventuze?

Terapia constă în aplicarea, de obicei pe spate, a unor ventuze (recipiente mici realizate din sticlă, plastic, bambus, ceramică sau metal), care sunt poziționate în funcție de meridianele energetice.

Pielea începe să se „umfle” și să.se înroșească în interiorul ventuzei, ca urmare a sucțiunii exercitate de aceasta. După îndepărtarea ventuzelor, pe piele rămân semne vinete (daca se folosesc ventuze din plastic care se lasa pe loc timp de cateva minute), pentru că vacuumul creat determină dilatarea vaselor capilare.

Terapia prin masaj cu ventuze

În timpul terapiei cu masaj, terapeutul poate deplasa cupele și.le poate mișca în mai multe zone pe piele, fiind astfel recunoscută ca o formă de terapie de masaj. Masajul cu ventuze a fost, de asemenea, folosit pentru scăderea în greutate și reducerea celulitei. Cupele de terapie cu silicon sunt folosite mai degrabă pentru această formă de terapie deoarece aceste cupe sunt mai moi și mai flexibile, aluneca mai ușor pe corpul pacientului si nu lasa urme pe piele dupa folosire.

Prin metoda terapiei cu ventuze, pielea, țesutul și mușchii sunt trași în sus pentru a spori circulația și pentru a oferi o gestionare a durerii.

Terapia prin masaj utilizează, de asemenea, uleiuri diferite, astfel încât paharul să poată aluneca cu ușurință pe spatele pacientului.

Beneficiile terapiei cu ventuze

  • îmbunătățește circuitul sangvin
  • îmbunătățește imunitatea organismului prin eliminarea toxinelor
  • reduce inflamațiile
  • calmează sistemul nervos
  • elimină blocajele din țesuturi
  • relaxează
  • îmbunătățește starea generală de sănătate și buna dispoziție

Terapia cu ventuze oferă mai multe avantaje, printre care și faptul că ajută la promovarea fluxului sanguin și la creșterea circulației sângelui la nivelul mușchilor și țesuturilor, la aprovizionarea cu oxigen a celulelor, la înlăturarea contracturilor și.la eliberarea și drenarea excesului de fluide și toxine. Terapia cu ventuze se bazează pe convingerea că folosirea aspirației sau a vidului pe anumite puncte ale corpului unui pacient poate ajuta la eliminarea obstrucțiilor în căile energetice naturale din interiorul corpului și, prin urmare, la vindecarea bolilor.

Ce trebuie luat în considerare înainte de a opta pentru terapia cu ventuze?

Înainte de orice sesiune de terapie, pacientul va discuta cu terapeutul orice preocupări pe care le-ar putea avea, precum și.de ce trebuie să facă terapia cu ventuze. Terapeutul va întreba despre tipul de durere pe care pacientul îl are și unde este localizată, astfel încât să poată pune ventuzele în zonele cele mai benefice pentru a ajuta la ameliorarea durerii.

În funcție de afectiunile și de motivele pentru care pacientul primește terapia, terapeutul va determina cât.de multe cupe să folosească și.cât timp trebuie să plaseze fiecare cupă. Timpul pentru fiecare cupă poate varia între cinci și zece minute, în funcție de severitatea afecțiunii.

În timp ce ventuzele pot produce mai multe vânătăi și umflături pe suprafața pielii, procedura este relativ nedureroasă. Semnele care apar după o sesiune de terapie pot dura de.la câteva zile până la câteva săptămâni.

Când cupele sunt aplicate pe piele, pacientul poate simți o senzație de piele strânsă sau trasă, deoarece pielea este atrasă în ceașcă. Dacă această senzație de tragere cauzează orice durere, atunci este recomandat ca pacientul să notifice terapeutul imediat, astfel încât tehnica pe care o utilizează poate fi ajustată după cum este necesar, și pentru a oferi un nivel sporit de confort și.a induce relaxarea în timpul sesiunii.